Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tanácsaink babzsák vásárláshoz

Babzsák City
Tanácsaink babzsák vásárláshoz

Babzsák és babzsák között is van különbség? Naná, hogy van…

Ezekre figyelj, mielőtt vásárolsz!

Még csak pár napja indult el az év, de már 2 esteben futottam bele külföldről rendelt babzsákhuzatba. Vagyis azzal kerestek meg, hogy rendeltek babzsákot és amikor megkapták, csak akkor derült ki, hogy csak egy huzat, aminek még külön belső huzata sincs, csak egy kicsi beöntő nyílása. Így szeretnének bele töltetet vásárolni, de arról fogalmunk sincs, hogy mennyi kell bele…

Abból kiindulva, hogy a mi felnőtt babzsákfotelünkbe kb. 330 liternyi töltetet rakunk, így ezt a mennyiséget javasoltam, de mivel személyes átvétellel jöttek a gyöngyért, kértem, hogy a huzatot hozzák el, hogy ránézhessek, nehogy kevés legyen a polisztirol gyöngy, hiszen nagy méretű XXL-es babzsákhoz kértek tölteléket.

 Arról nem is beszélek, hogy a méretnél a képen amit átküldtek 100x120 cm volt feltüntetve, mint XXL-es babzsákfotel, a valóságban igencsak más méret volt, az alsó kör átmérőjét lemértem az 68 cm, ami igen messze van a 100 cm-től, és a magassága sem volt 120 cm, az biztos…

Így ha te is ilyen huzatot vásároltál, akkor biztosan elég bele a 210-220 liternyi babzsákfotel töltet, valamivel kevesebb, mint amit mi a közepes méretű babzsák foteleinkbe töltünk.

Ebből kiindulva gondoltam azért összeírom a legfontosabb dolgokat, hogy szerintem mire érdemes figyelni babzsákok vásárlásánál:

1.      Mindig nézd meg, hogy töltettel vagy anélkül szerepel a webshoppan a babzsákfotel, mert ha külön veszed a             huzatot és a töltetet is, akkor lehet, hogy sokkal drágábban jössz ki, mintha egy komplett babzsákot rendeltél                 volna. 

          Mi minden babzsákot picit túltöltve küldünk, így ha az első használatkor kényelmetlennek, túl keménynek érzed            a fotelt, akkor ki lehet a polisztirol gyöngyből szedni és később, amikor tömörödött a sok használattól a                          töltőanyag, akkor a félretett gyöngyöt vissza lehet tölteni.

2.      Ha töltettel hirdetik a babzsit, akkor a következő dolgokra figyelj:

  •     Soha ne vegyél szivaccsal, vagy memóriahabbal töltött fotelt, mert a darált szivacs egy helyre be fog            csomósodni, és nem tartja meg a hátad, így kényelmetlen lesz!
  •     Próbáltam már műanyag gyöngyökkel töltött fotelt is, hát mit ne mondjak, rettentően nyomta a hátam,          kényelmetlen volt, nehéz, viszont nem kell utántölteni, mert nem változik a gyöngyök alakja, ezt a                töltetet tornababzsákokhoz használják elsősorban, babzsákfoteleknél nem ajánlom, mert nem csak              kényelmetlen de rettentően drága is.
  •     Polisztirol töltetnél figyelj arra, hogy ne újrahasznosított, vagy darálék legyen, hiszen az építőipari táblák      hulladékából készül. Tök jól hangzik, hogy védjük itt is a környezetet, de lehet hogy azzal többet teszel        a környezetért és az egészségedért, hogyha nem ezzel a szétporladó, allergizáló és ráadásul rettentően      zörgő hangot kiadó töltetet vásárolod meg. Sajnos a legnagyobb megdöbbenésemre a legtöbb                    nagynevű bútorboltban is ezzel a hulladékkal vannak töltve a babzsákok, persze belső huzat nélküli            kivitelben.
  •     A legjobb a polisztirol gyöngy töltet, ebből is a közepes szemcseméretű (2-7 mm), hiszen az kifejezetten      babzsák töltéshez készül. Ha kisebb 1-2 mm átmérőjű gyöngyöt használsz, attól sokkal nehezebb és          tömörebb lesz a babzsákod, ezt a gyöngyöt hagyd meg a keramikusoknak. Viszont ha 8-10 mm-es              gyöngyöt vásárolsz, az korábban fog tömörödni, így hamarabb és gyakrabban után kell töltened majd a       fotelt, ezt hagyd meg a kőműveseknek a könnyűbetonhoz. Így ha rám hallgatsz, maradsz a                           babzsákfotelek töltéséhez készült 2-7 mm szemcseméretnél.

3.      Jöjjön a huzat! Talán a legfontosabb, hogy legyen külső és belső huzat is. Hogy ez miért fontos, arra csak                   akkor  fogsz rájönni, amikor kimosnád a babzsákodat. Hiszen, ha nincs külső huzata a babzsinak, amit csak                 simán lecipzározol és bedobod a mosógépbe, csak a külső huzat amiben a gyöngyök vannak, akkor először                 a gyöngyökkel kell kezdened valamit… ilyenkor csak az a lehetőséged marad, hogy a gyöngyöt kivarázsolod                 egy nagy, erős zsákba amennyire csak tudod és ezt követően mosod ki a huzatot. Ugye nem árulok el nagy                 titkot azzal, hogy a gyöngyöcskék igen rakoncátlanok, így biztosan marad pár a huzatban, de lesznek                           olyanok is, amik a zsák körül fognak szálldogálni….. ésss arra is fel kell készülnöd lelkiekben, hogy majd még               vissza is kell töltened a huzatba a kis rakoncátlankodókat. Így én mindenképpen azt ajánlom, hogy csak dupla                huzatú babzsákot vegyél, ha az idegsejtjeidet is kímélni szeretnéd.

+1 A babzsákhuzatnál nézd meg, hogy a varrásvonalak le vannak-e tűzve. Nagyíts rá a képre, ez azért szokott                  látszani. Joggal kérdezed, hogy erre miért kell figyelned? Ez azért fontos, mert ha nincs, és csak egy tisztázó                öltéssel vannak az anyagok összedolgozva, akkor az első nagyobb huppanásnál az anyag szétrepedhet és ellepi a      lakást a polisztirol gyöngy.

Összességében én azt javaslom, hogy ha teheted, akkor vásárolj hazai gyártótól, egyrészt, mert ha webáruházban vásárolsz és valami nem oké a babzsák párnával, vagy fotellel, akkor megillet az elállási jog, másrészt  -mi is és gondolom más gyártó is- szívesen adunk tanácsot, ha tanácstalan vagy a méret miatt. Lehet hogy pár ezer forinttal többe kerül, de nem érhet kellemetlen meglepetés. Ha náluk vásárolsz babzsák párnát, padlópárnát vagy akár bazsákfotelt, akkor ráadásul a csomag szállítási költségét is átvállaljuk.