Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A töltet a lényeg

Babzsák City
A töltet a lényeg

Nem mindenki tudja, de a babzsákokat, párnákat sok mindennel töltik.

A babzsákok kényelmét  sok minden befolyásolja, de első sorban a babzsáktöltet az ami lényeges.

Amióta babzsák fotelekkel foglalkozunk sok mindent láttunk. Jót is, rosszat is... 

 

Volt aki azért keresett meg minket, hogy tanácsot adjunk, hogy a már meglévő babzsákjával mit lehet kezdeni, mert nem veszi fel a teste formáját ahogy beleül... Kiderült, hogy olyan babzsákfotelt kapott ajándékba ami szó szerint használhatatlan, memóriahabból készült szivacsdarálékkal volt töltve, ami nem hogy nem igazodott, hanem teljesen összeállt.  surprise

 

A jó babzsákfotel ismérve, hogyha beleülsz, felveszi a tested formáját ezzel tehermentesítve a gerincet, így órákon át ülhetsz benne, akkor sem lesz az az érzésed, hogy leszakad a derekad.

Na nézzük akkor először, hogy mi a legjobb, amit mi is töltetként használhatunk:

Minőségi, 2-7 mm nagyságú polisztirol gyöngy a legjobb, és a legkényelmesebb érzést nyújtja. Használat előtt szuperül fel lehet rázni a babzsákot, hogy még kényelmesebb legyen.  A gyöngyök miután beleülsz, mindig úgy helyezkednek el, hogy a legjobb alátámasztást biztosítsák a gerincnek, egyes babzsákok még a nyakat is szuperül támasztják. Ennek köszönhetjük, hogy akár órákat töltve a babzsákunkban nem csigásodunk el, izmaink sem rándulnak görcsbe, inkább kipihentnek érezzük magunkat. A minőségi gyöngy freon mentes, nem allergizál és valamivel drágább sajnos, mint az újrahasznosított társai. És miért ez a méret? Mert a nagyobb méretű golyócskák ugyan jobban mutatnak, de sokkal hamarabb tömörödnek és elvesztik a gömb formájukat. A kisebb 1-2 mm átmérőjű golyócskák tömörebbek, így kevésbé deformálódnak, de keményebb érzetet adnak és a babzsákfotel is nehezebb tőlük.


 

 

És akkor mi az amit biztosan ne használjunk babzsákfotel töltésére:

  • Szivacs darálék: nem csak hogy összeáll, de beleülve a testünket sem tudja úgy körbe ölelni, mint a gyöngy. Persze díszpárnákba tökéletes választás, de babzsák töltésre még véletlenül se használd!
  • Darált polisztirol őrlemény: hát ebben minden benne van aminek csak kis köze lehet a polisztirolhoz, csomagolási anyagok, építési, szigetelési anyagok, az autóiparból megmaradt polisztirol hulladékok. Így azonkívül, hogy nem egységes a kinézete még használat közben porlik is, ha ezzel töltöd meg a babzsákot. És ha porlik, akkor allergizál, krupposoknak és asztmásoknak kifejezetten ártalmas lehet.
  • Újrahasznosított polisztirol: ez általában egységes fehér színű, de nagyjából ugyanaz a helyzet, mint az őrleménynél. Nem egységes méret, közel sem gömb alakú, mondhatni inkább amorf  golyócskák... gyakran hirdetik babzsák töltetként. Ára sokkal kedvezőbb, mint a polisztirol gyöngyé, de mivel porlik, így sokkal hamarabb tömörödik,  gyakrabban kell utántölteni, és persze ez is allergizál. Egyébként nagyon jól hangzik, hogy újrahasznosítunk, amivel egyet is értünk, de ha az egészségünk a tét, akkor ebben az esetben én maradnék a biztosnál.

Összefoglalva: a lényeg az, hogy az egészséget szem előtt tartva mindig a lehető legjobbat válasszuk, még ha az egy picit drágább is.  Mindig nézzük meg, hogy mivel töltve küldik a babzsákfotelt, nehogy csalódás érjen. Annak már gyanúsnak kell lennie, ha nem tüntetik fel a töltet megnevezését, vagy összetételét, vagy kérdésünkre nem kapunk egyértelmű választ.